UZAKTAN KUMANDAYLA İNSAN ÖLDÜRME PSİKOLOJİSİ
Adam sorar, “Peki düğmeye bastığımda ne olacak?” Yabancı cevap verir: “Düğmeye bastığında çok uzaklarda bir adam ölecek”, düğmeye basan kişi öleninin yanında olsaydı onu öldürebilir miydi?
millivicdan.org - Günümüzde, katiller insanları öldürmede en çok insanlar uzaktan kumandalı bombalar kullanıyorlar. Acaba insanların yanlarında olsalar onları bu kadar kolaylıkla öldürebilirler mi?
Bu soruyu cevaplandırabilmek için beynimizin duygusal ve akılcı ağları arasındaki çekişmeyi anlamamız gerekir.
“Alacakaranlık Kuşağı” dizisinde şöyle bir öykü geçiyordu:
Paltolu bir yabancı, bir adamın kapısında belirir ve ona bir teklifte bulunur: “ İşte üzerinde tek düğme bulunan bir kutu. Tek yapman erken bu düğmeye basmak. Bunu yaparsan sana bin dolar vereceğim.
Adam sorar, “Peki düğmeye bastığımda ne olacak?” Yabancı cevap verir: “Düğmeye bastığında çok uzaklarda bir adam ölecek”
Bunun üzerine adam saatlerce düşünür, düştüğü ahlaki çıkmazdan dolayı kıvranır. Düğmeli kutu mutfak masasının üzerinde öyle durmaktadır. Kutuya uzun uzun bakar, alnı ter içinde kalır.
Ekonomik durumu çok kötüdür. Aklı parayı, duyguları ve vicdanı günahsız adamı hayal eder. Çok düşündükten sonra, Aklı baskın çıkar, kutuya doğru atılır ve düğmeye basar. Hiçbir şey olmaz. Ortalık sessizdir.
Sonra kapı açılır, paltolu yabancı gelir. Adama parasını verir ve kutuyu alır.
Adam arkasından bağırır: “ Şimdi ne olacak?”
“Kutuyu alacağım ve sıradaki kişiye vereceğim. Çok uzaklarda hiç tanımadığım birine .”
Bu hikayede ne vurgulanmaktadır?
Çok uzaklarda ölecek adam, düğmeye basan kişinin yanında olsaydı onu öldürebilir miydi?
Çok zor”¦
Bir insana dokunmak veya yakın mesafeden etkileşim, duygusal ağları harekete geçiriyor.
Öldürme eylemi duygusal karara dönüşüyor. Yakından öldürmede beynin duygularla ilgili alanları etkileşiyor.
Uzaktan öldürmede ise, beynin akılcı düşünmede rol oynayan bölgeleri harekete geçiyor.
Akılcı ve duygusal merkezler arasında çatışma oluyor. Adamı yakın mesafeden öldürme kişinin içinde bir tiksinti oluşturuyor. Duygu sistemleri yüzünden, uzaktakileri öldürmek çok kolay, yakındakileri öldürmek zordur”¦
Modern silahlar olmadan önce diğer insanlarla ellerin, ayakların, belki de sopanın izin vereceğinden daha uzak mesafede etkileşim kurmanın yolu yoktu.
Günümüzde ise, katiller öldürdükleri insanlardan çok uzak mesafelerde bulunmaktadır. Bu durumda fiziksel yakınlık olmadığı için duygusal etkiler eriyip gitmektedir. Savaşın, bu kişiler üstü yapısı onu şaşırtıcı biçimde kolaylaştırmaktadır.
Bu sebeple terör örgütleri çoğu zaman militanlarından bir düğmeye basmasını istiyorlar. Böylece beynin duygusal ve akılcı sistemleri arasındaki çatışmaya fırsat tanımıyorlar!
Bunun için aklı, duyguları ve vicdanı kararmış insanları kullanıyorlar.
Kaynak: David Eagleman, Incognito- Beynin gizli Hayatı, Domingo yayınları