TÜRKİSTAN KOZGALIŞI (2) VE KUTUL-AMARE
Yüzyıl geçti hem Türkistan kıyamı hem de Kut'ul-Amare zaferi gündeme taşındı. Umarım ki, bu iki tarihi hadise bir daha unutulmaz. Geleceğimizi aydınlatan meşaleler olur.
millivicdan.org - Haçlı zihniyeti tarih boyunca İslam coğrafyası üzerinde oyun oynamaya çalışmış ve ona göre senaryolar ı devreye sokmuştur.
Tabi ki, senaryolar bitmiş veya bitecek değildir. Özellikle Anadolu coğrafyasının Türkistan coğrafyası ile birlik olması haçlı zihniyetinin işine gelmez.
Bu bağlamda haçlı dünyası hep birlikte hareket ederek piyonlar ve maşalar da bularak İslam coğrafyasını parçalamaya, dağıtmaya ve sömürmeye çalışmıştır, çalışmaktadır.
Dünden bugüne değişen bir şey yok.
Dünkü senaryolar bugünde sahnelenmeye çalışılmaktadır. Ülkemizin yedi düvel ve uşakları ile mücadele ettiği doğrudur.
Bunun için her alanda güçlü olmak durumundayız.
Bizi güçlü kılacak temel unsur “secde-i rahman”da bir olmaktır. Aksi takdirde dün olduğu gibi bugünde zafiyete uğrar, parçalanır ve dağılırız.
Dün Ruslar Türkistan coğrafyasının kıyamını katliama dönüştürürken, aynı zaman diliminde İngilizler iki cephede Anadolu coğrafyasına savaş açıyordu.
Çanakkale ve Irak cepheleri İngilizler için önemliydi. Sömürü alanlarını muhafazası için bu cephelerde zafer bekliyorlardı.
Zafer bizlere nasip oldu.
Hem Çanakkale hem de Irak'ta Kut'ul-amare'de İngilizler hezimete uğradılar.
Zafer bizim olduğu halde unutturuldu. Tıpkı Türkistan'daki kıyamın unutturulduğu gibi.
Kut'ul-Amare unutturuldu.
Aradan yüzyıl geçti hem Türkistan kıyamı hem de Kut'ul-Amare zaferi gündeme taşındı. Umarım ki, bu iki tarihi hadise bir daha unutulmaz. Geleceğimizi aydınlatan meşaleler olur.
Kut'ul-Amare ile ilgili çalışmalar yapılıyor.
Türkistan Kıyamı ile ilgili sempozyum bitti. Sonuç bildirisi ile taçlandı. Önümüzdeki yıl kısmet olursa yeni bir başlıkla kurultay gerçekleştirilecek ve kıyam anlayışı diri tutulacak.
İşte kurultayın sonuç bildirisi.
“17-18 Nisan günleri toplanan 2.Türkistan Kurultayı, toplantı sonunda aşağıdaki bildiriyi yayımlamıştır.
2. TÜRKİSTAN KURULTAYI SONUÇ BEYANNAMESİ
1- Ondokuzuncu yüzyılın başından itibaren başlayan Rus işgaline karşı Türkistan halkı esarete boyun eğmediğini her fırsatta ortaya koymuştur. Bu direnişlerin en büyük ve en yaygını 1916 yılında meydana gelen Kozgalış'tır. Bu kıyamların tamamının hakim vasfı İslami karakterde oluşudur. Rus Çarı'nın askere alma kararnamesine karşı ayaklanan Türkistan halkları hayatlarını feda ederek bu uygulamaya karşı koymuştur.
2- Rus Çarlığı'nın 1916 Kozgalışı'nı, bir buçuk milyon insanı katlederek bastırması Türkistan'lıların maruz kalmış olduğu zulümlerin en büyüklerinden birisidir. Dünya ve İslam kamuoyunun bu kadar büyük bir katliamdan habersiz oluşu üzüntü vericidir. Kurultay katılımcıları 1916 Büyük Türkistan Katliamı'nın daha iyi anlatılıp duyurulması, bunun için daha fazla çalışmak gerektiği hususunda görüş birliğine varmıştır.
3- Kurultaya iştirak edenler, 1916 vak'ası ve Türkistan mes'elelerinin doğru kavramlarla ifade edilmesi gerekliliği üzerinde hemfikirdirler. Türkistan direniş hareketlerinin 'isyan' olarak değil Kıyam, direniş, Kozgalış kavramlarıyla zikredilmesi daha doğru olacaktır. Aynı şekilde bölgenin ismi, tarih boyunca ilim adamları tarafından Türkistan olarak kullanılmıştır. Türkistan ismini ortadan kaldırma gayretlerini “bölme ve parçalama” maksatlı olduğu açıktır.
4 - Türkistan'da yaşayan ama bugün farklı devletlerin vatandaşı olan halkların, bugün için siyasi bir birlik teşkili mümkün olmasa bile kültür, inanç, gaye, mensubiyet açısından birbirine yaklaştırılması gerekir. Farklı lehçe, dil ve kültürleri meşru kabul ediyor, ama bunların birbirine hasım hatta düşman olmasını reddediyoruz. Fikir ayrılıklarının, çatışma sebebi değil zenginlik olarak değerlendirilmesini diliyoruz. Özbek, Uygur, Kazak, Kırgız, Tacik, Türkmen, hatta Tatar, Azeri, Çin'li ve Rus Müslümanları da Türkistan kavramı etrafında bir ve kardeş olarak görüyoruz.
5- 2.Türkistan Kurultayı vatanımızın istikbali ve her alanda gelişmesi için Müslümanların umumi değerleri yanında pozitif hürriyetler, gerçek adalet, kalıcı sulh ile beraber bu değerlerin uygulanması için müspet manada insan hakları, sivil cemiyet (toplum) ilkeleri ve gerçek birlik ve beraberliğin esası olan Müslümanların kardeşliğinin vatanımızda uygulanmasını istemektedir.
Bundan sonra tertip edilecek Türkistan Kurultayı'nın ana tema'sı olarak; Sovyet Rusya'nın (Stalin'in) 1938 yılında Türkistan'da yaptığı aydın katliamları veya “Ziyalılar Katliamı ve Türkistan Meselesi” başlığı belirlenmiştir.”
Hem “Kozgalış” ile ilgili düzenlenecek kurultay hem Kut zaferi yeni zaferlere vesile olsun inşallah.
Selam ve Sabırla”¦