HAC'DA FELAKET VE KÂBE YIKIMLARI TARİHİ
Mahşerin provasının yapıldığı Arafat'tan şeytanın taşlandığı Mina'ya ulaşılırken, insanların hayvanlara, yeşilliklere ve hatta vücuttaki tüylere bile zarar verilmesinin yasaklandığı bu kutsal beldede her yıl izdiham ve ölümler yaşanıyor
millivicdan.org - *BÜTÜN İSLÂM ÜLKELERİNİN BİR ARAYA GELEREK KURACAKLARI İDARİ YAPI MEKKE, MEDİNE VE KUDÜS İÇİN SAĞLANMALIDIR.
*SUUDİ ARABİSTAN'IN NİTELİĞİ HAC ORGANİZASYONUNA YETMİYOR.!...
* 21 Kasım 1979: Harem-i Şerif Camii'ni işgal eden, Suudi iktidarına muhalif bir Sünni mezhebi üyeleriyle, güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmalarda, eylemcilerin tümü (30 kişi) ve çok sayıda asker öldü.
* 1987: Ayetullah Humeyni'nin ”˜”˜Haccı politikleştirin'' çağrısı üzerine, Mekke'de her yıl düzenlenen ve ABD'yi hedef alan ”˜”˜kafirlerden uzaklaşma'' gösterisine katılan İranlı hacılara, Suudi güvenlik güçleri ve bedevi aşiret üyelerinin müdahalesi sonucu çıkan çatışmada, çoğunluğu İranlı hacılar olmak üzere 402 kişi öldü, 649 kişi yaralandı.
* 1989: Mekke'de iki bomba patladı, 1 hacı öldü, 16 kişi yaralandı. Suudi Arabistan, olaydan İran destekli terörist grupları sorumlu tuttu.
* 1990: Mekke'de yaya tünelinde çıkan izdihamda, 550'si Türk olmak üzere 1462 hacı ezilerek öldü.
* 1994: Şeytan taşlama sırasında meydana gelen izdihamda 270 hacı öldü.
* 1997: Mina'da 70.000 civarında çadırın tutuşmasına sebep olan yangın, 343 hacı adayının ölümüyle sonuçlanmıştı. Olayda 1.300 kişi yaralandı.
* 1998: Şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 119 hacı öldü.
* 2001: Şeytan taşlama sırasında 40 hacı adayı vefat etti.
* 2003: İzdihamda, 14 hacı hayatını kaybetti.
* 2004: Şeytan taşlamada 244 hacı yaşamını yitirdi, yüzlerce hacı yaralandı.
* 2005: Cemerat Köprüsü'nde bu yıl da 367 hacı ezilerek can verdi.
* 2006: Kabe yakınlarında bulunan bir otel çökerek 76 kişiye mezar oldu.
* 2015: Vinç devrildi. 132 kişi öldü, 250'ye yakın kişi ise yaralandı.
Mahşerin provasının yapıldığı Arafat'tan şeytanın taşlandığı Mina'ya ulaşılırken, insanların hayvanlara, yeşilliklere ve hatta vücuttaki tüylere bile zarar verilmesinin yasaklandığı bu kutsal beldede her yıl izdiham ve ölümler yaşanıyor. Bunun sebebi olarak, başta yönetimden kaynaklanan yönlendirme ve sevk zaafîyeti gelmektedir.
KÂBE
“Biz Beyt'i (Kâbe'yi) insanlara bir toplanma mahalli ve güvenli bir yer kıldık. Siz de İbrahim'in makamında bir yer edinin (orada namaz kılın).” (Bakara, 125)
*Kâbe, Hz. İbrahim ve İsmail'den sonra, Arapların en eski kavimleri arasında zikredilen Amâlika halkı tarafından da yenilenmiştir.
*Cürhümîler döneminde bir sel felaketi yaşandı ve sular Kâbe'nin içine girerek temellerine kadar toprağı eritti. Bunun üzerine Cürhümî krallarından Hars b. Mudad el-Asgar Kâbe'nin giriş yerine iki kanatlı bir kapı taktı ve kapısına kilit vurdu.
*Kâbe-i Muazzama bir defa da Hz. Peygamber'in dedelerinden olan Kusay b. Kilâb b. Mürre tarafından inşa derecesinde yenilenmiştir. Kusay, o zamana kadar çatısı olmayan Kâbe'nin üzerine kalaslar koydurmuş ve üzerini hasırlarla örtmüştür.
*605 senesinde Kâbe, Hz. Muhammed'e risalet verilmeden 5 yıl önce bir tamirat daha görmüştür. Bu onarım çalışmasında Hz. Peygamber ve Amcası Abbas bizzat taş taşımışlardır.
*684 yılında Emevi halifesi Yezid'in gönderdiği orduyla Kabe mancınıklar ile tamamen yıkıldı. Kabe, Abdullah bin Zübeyr tarafından tekrar inşa edildi.
*693 yılında, Haccac komutasındaki ordu tarafından Mekke'ye mancınıkla saldırıldı. Bu arada Kabe de hasar gördü. Kuşatmanın sonunda Abdullah bin Zübeyr şehit edildi ve Mekke alındı. Haccac daha sonra Kabe'yi yeniden inşa ettirdi.
Haccac döneminden sonra İslâm alimlerince, Kâbe'nin hükümdarların elinde adeta bir oyuncak olmaması için yeniden inşa derecesinde tamir edilmesine müsaade edilmemiştir.
*930 yılında, Harici Karmatiler'in reisi Ebu Tahir komutasındaki ordu tarafından Kabe yağmalanmış, örtüsü parçalanmıştır. Mekke emiri ve hacılar öldürülüp zemzem kuyusuna atıldılar. Hacer-ül Esved gasp edilip, götürüldü. Bu taş 21 yıl sonra bir şekilde geri getirildi.
*1629'da sel ve fırtına Kabe'yi büyük ölçüde tahrip edince, 4. Murat, Mısır'dan Mimar Rıdvan Ağa ile Medine kadısı Mehmet Efendi'yi Kâbe'nin onarımını için görevlendirdi. 1631 senesine kadar süren onarım çalışmaları sırasında Hacer-i Esved taşının bulunduğu duvar hariç, diğer bütün duvarlar temellerine kadar taş taş söküldü ve yenileriyle değiştirilmeden tekrar bina edildi