BİLGELERİN İÇERİDEN DIŞARIYA YAKLAŞIMI VE ALIŞKANLIKLARI
Zihinsel boyut, zihnini beslemek ve geliştirmektir. Zamanını ve zihnini boşa harcama. Zihin baltasını bilemek için, kitap oku, konuş ve yaz.
millivicdan.org - Bugün akıllı bilge insanların alışkanlıklarından bahsedeceğim. Bu alışkanlıklar zor insanlarda yok. Zor insanlar bu alışkanlıkları kazanamadıkları için zorluk çıkarıyorlar. Bilge insanlar ise bu alışkanlıkları sebebiyle insanlar üzerinde büyüleyici etki bırakıyorlar.
Bu konuda en iyi kitaplardan biri, yıllar önce okuduğum, Stephen Covey'in klasikleşmiş “Etkili İnsanların 7 alışkanlığı” adlı kitabı.
Covey, etkili olmanın yedi alışkanlığından bahsediyor. Bu alışkanlıklar doğal bir yasayla uyum içindedir. İşte o yedi alışkanlık:
1. Alışkanlık PROAKTİF OL: İnsan olarak, kendi hayatımızdan sorumlu olduğumuzu unutma. Proaktif insanlar çabalarının odak noktası olarak etki alanlarını seçerler. Enerjilerinin doğası pozitiftir. Sorunların içindeki fırsatı gör. Çözüme odaklan. Sorunun dışarıda olduğunu düşünüyorsan, asıl sorun bu düşüncedir. Önemli olan başına gelenlere nasıl tepki vereceğindir.
2. Alışkanlık SONUNU DÜŞÜNEREK İŞE BAŞLA: Sağ beyninin kapasitesinden yararlan. Hayal et, sentez yap ve zamanı iyi kullan. Ne olmak ve ne yapmak istediğini bil. Görüş açını genişlet. Gözünüzde canlandırma ve onaylama tekniğini iyi uygula.
3. Alışkanlık ÖNEMLİ İŞLERE ÖNCELİK VER: Önemli işlerin neler olduğunu bil. Kendinizi etkili bir biçimde yönet. Yüzde %20 etkinlikten, % 80 sonuç doğduğunu unutma.
4. Alışkanlık“KAZAN/KAZAN” diye düşün. Gerçek çözümler karşılıklı yarar ve hoşnutluk ilkesinden oluşur. Kazan/ kazan hayatı bir rekabet arenası değil, bir işsirliği alanı olarak görür.Bir insanın başarısı diğerlerinin başarısızlığı anlamına gelmez. Kazan/ kazan iyi insan olmak demektir.
5. Alışkanlık ÖNCE ANLAMAYA ÇALIŞ SONRA ANLAŞILMAYA: Genellikle, önce anlaşılmak isteriz. Ama her şeyden önce anlamaya çalışabilirseniz, konuşmanız ortak monoloğa dönüşmez. Onu iyi dinlersiniz. Empati kurarsınız. Empati, karşınızdaki ikşiyi yargılamadan, derinlemesine hem duygusal , hem de zihinsel açıdan anlamanızdır.
6. Alışkanlık SİNERJİ YARAT: Sinerji, birlikte faaliyet gösteren ve ayrı ayrı yaptıklarından daha fazla etki yapan. Sinerj, bir bütünün parçalarının toplamından daha büyük olması demektir. Sinerjinin özü farklılıklara değer vermektir. Onlara saygı göstermek, güçlü yanları üzerine inşa etmek ve zayıf yanlarını telafi etmektir. Sinerji kavramını yerel kültürümüzdeki İmece usulünde açıkça görebiliriz. “Birlikten Kuvvet Doğar” vecizesi sinerjiyi ifade etmektedir.
7. Alışkanlık BALTAYI BİLE: Baltayı bilemek, doğanızın dört boyutu olan fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal/ duygusal boyutlarda yenilemektir. Bu dört boyutta kendini yenile ve geliştir.
Fiziksel boyut, fiziksel bedenimizin etkili bir biçimde bakımıyla ilgilidir.
Zihinsel boyut, zihnini beslemek ve geliştirmektir. Zamanını ve zihnini boşa harcama. Zihin baltasını bilemek için, kitap oku, konuş ve yaz.
İrlandalı yazar George Bernard Shaw'ın (1856- 1950) şu sözlerini düşünün:
“Ben hayatımın bütün topluma ait olduğunu düşünüyorum. Yaşadığım sürece toplum için elimden geleni yapmak da benim için ayrıcalık olacak. Öldüğüm zaman iyice kullanılmış ve tüketilmiş olmayı istiyorum. Çünkü ne kadar çok çalışırsam, o kadar çok yaşarım” (Covey, s. 321).
İşte güçlü bilge insanların alışkanlıkları”¦
Saygılarımla