AĞLAMAK - GÜLMEK - ESNEMEK BULAŞICI MIDIR?
Beyin kabuğu altındaki TALAMUS, refleks olarak gelişen AĞLAMA ve GÜLME gibi duyguların merkezidir.AĞLAMAK, insanların doğduklarında yaptığı ilk şeydir. GÜLMESİ ise bir ayı bulur.
millivicdan.org - AĞLAMAK, insanların doğduklarında yaptığı ilk şeydir. GÜLMESİ ise bir ayı bulur.
Gülerken kalp atışı hızlanır, derin nefes alınır, beyin tarafından 'endorfin' denilen kimyasallar salgılanır. Bu, vücudumuzdaki gerginliği, ağrıyı azaltır. Sinirler ağlama ile yatışır.
Beyin kabuğu altındaki TALAMUS, refleks olarak gelişen AĞLAMA ve GÜLME gibi duyguların merkezidir.
HİPOTALAMUS ise, vücut sıcaklığını düzenleyen, uykuyu ve ESNEMEYİ oluşturan merkezdir.
Göz, günde 300 ml kadar gözyaşı üretir. Duygusal gözyaşları beyinden gönderilen sinyalle harekete geçer. Sinyal, yüzde kan basıncının yükselmesine ve yaşların gözden süzülmesine yol açar.
Gıdıklanırken gülmeyi, eğlence için küçükken başkalarının gıdıklamasıyla öğrenmekteyiz.
Ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir kişi kendi kendini gıdıklayamaz!
NİÇİN GÜLER, NEDEN AĞLARIZ?
1-KABACA, SEVİNÇLİYKEN GÜLER, HÜZÜNLÜYKEN AĞLARIZ”¦ Peki her zaman bu böyle midir? Ya sevindiğimizde ağlamamıza veya hüzünlüyken sinirden gülmemize ne demeli”¦ Gel de izah et!
2-GÜÇ KARŞISINDA DAİMA TEBESSÜM EDEN YÜZLER GÖRÜRÜZ.
Hepimiz patronumuzun yaptığı bir şakaya (pek komik olmasa bile) gülme eğilimindeyizdir.
3-GÜLMEK, GÜCÜN VE SALDIRGANLIĞIN BİR GÖSTERGESİ DE OLABİLİR. Çok yüksek sesle gülmek, gelebilecek tehlikelere karşı sinirsel bir reaksiyon da olabilir. İki insan arasındaki bir mücadelede, bir oyunda güçlü olan zayıfı ezerken de gülebilir.
4-GÜLÜNMESİ GEREKEN YERDE AĞLAMAK, AĞLANMASI GEREKEN YERDE DE GÜLMEK... ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL!
Halâ bir yarışmayı kazanınca mutluluktan gülmesi gerekenlerin niçin gözyaşları içinde ağladıklarının, ağlaması gereken bir yerde ise gözyaşları içinde kahkahalarla güldüklerinin sebebi anlaşılamamıştır.
5-KAHKAHA İLE GÜLMEKLE, GÜLÜMSEMEYİ AYIRT ETMEK GEREKİR. Gülümsemek, kesinlikle insanın karşısındaki için iyi şeyler hissetmese bile kendisi için bir mutluluk ifadesidir.
6-PATOLOJİK GÜLMELER VE AĞLAMALAR.
Bir uyaran olmaksızın birdenbire, abartılı olarak ortaya çıkan kontrol edilemeyen gülme veya ağlama ataklarının ya da her ikisinin birden görüldüğü bir durumdur. Manik Depresif Psikoz'da da (bipolar kişilik) görülür.
*Esnemeyi düşündüğümüzde ya da birisinin esnediğini gördüğümüzde, hatta esneme ile ilgili bir yazı okuduğumuzda hemen bizde de bir esneme olur. Uzmanlara göre bu durum ”“ yani başkalarının esnemesini taklit etmek de deniyor ”“ EMPATİK BİR REFLEKS olarak açıklanıyor.
ESNEME DE GÜLME GİBİ BULAŞICIDIR”¦
İlginç olanı, esnemenin bulaşıcı etkisi, duygusal bağımızın fazla olduğu kişilerde daha çok olmakta”¦
Esneyen birisini görmekle kişinin beynindeki nöronlar harekete geçiyor, bu sayede esneyen kişinin o anda refleksi hissetmesine sebep oluyor ve esneme ihtiyacıyla eylem gerçekleşiyor.
Önceleri esneme, insanın yorgun olduğu zamanlarda kandaki oksijen miktarını artırmak için vücudun yaptığı bir solunum sistemi refleksi olarak düşünülüyordu. Yapılan deneylerin sonucunda, esnemenin, solunum olayına kısa bir destek verdiği, ancak onun önemli bir fonksiyonu olmadığı tespit edilmiştir.
Sadece insanlar değil, kediler, kuşlar, fareler ve birçok canlı türü de esner. Ancak farklı türlerdeki bu davranış biçimi, aynı fonksiyona yönelik olabilir mi? Örneğin insanların gülme olarak yaptığı yüzdeki kas hareketi diğer bazı canlılarda korkunun ifadesi olabilmektedir.
Yapılan araştırmalarda, hayvanların daha çok dikkat gerektiren bir olayı karşılama sırasında esnedikleri, insanların ise, tersine dış uyarılarda azalma olduğunda esnedikleri saptanmıştır.
Derslerde canı sıkılan öğrencilerin değil de, canı sıkıldığı halde uyumamaya çalışanların daha çok esnedikleri gözlemlenmiştir.
Bir diğer görüşe göre de, sınava girecek bir öğrencinin veya yarışa girecek bir atletin çok esnemesinin sebebi, organizmanın kendini sakinleştirmesidir.
Araştırmalara göre beyin düşük ısıya ihtiyaç duyuyor ve esnemek kan akışını hızlandırıyor ve kan akışı sayesinde beyin soğuyor ve daha iyi çalışıyor. Beynimizi bilgisayara benzetecek olursak, esnemek bilgisayarın fanı denebilir. Ayrıca esnemeyle birlikte, gerinme sonucunda kaslara baskı ile vücut hazır hale gelir ve sonra harekete başlarız”¦